"Farverige" - Harald Leth

31. januar - 21. marts 2004

Kunsthallen Brænderigården præsenterer i februar og marts måned en markant udstilling med titlen ”Farverige” Harald Leth (1899-1986). Visningen sætter fokus på et unikt kunstnerisk univers gennem 90 malerier, der vidner om, at naturen hovedsagelig har været Leths inspirationskilde, og at han har gengivet det sansede i maleriske fortolkninger, der er andet og mere end spejling af naturen.

Udstillingen viser ydermere det serielle i Harald Leths produktion - hans vedvarende gentagelse af de samme motivkredse, landskaber, badende kvinder, fugle, opstillinger, stjernebilleder, m.v. samt de essentielle forudsætninger, der går bagud til dansk og nordisk kunst. Her er der nok mere  tale om en katalysatorfunktion end direkte indflydelse, men det er oplagt, at den danske tradition fra Lundbye, Købke og Dreyer over Philipsen, fynboerne og Giersing, Weie og Larsen Stevns hører med i Leths bagage. Høst nok mindre end antaget, når der ses bort fra de helt unge år, hvor Leth i en periode boede på Bornholm.

Harald Leth var, ved siden af sin malergerning, en meget bevidst forskernatur og kunstskribent. Han formulerede en selvstændig farveteori ”Farverigets tre dimensioner”, som han holdt foredrag om på Kunstakademiet flere gange. Gennem såvel teori som kunstnerisk praksis ses både stor spændvidde og dobbelthed i Leths virke, en kendsgerning som muligvis ligger til grund for den hidtidige usikkerhed i vurderingen af kunstneren Harald Leth og hans fornyende koloristiske landvindinger.

Udstillingen ”Farverige” Harald Leth vil give mulighed for at nyvurdere hans kunstneriske indsats og betydning i moderne dansk kunst. Den store ophængning af hans værker bidrager hertil ligesom udstillingens omfattende katalog, der indeholder flere oplysende artikler samt et fyldigt billedmateriale.

Udstillingen kan ses på Kunsthallen Brænderigården i periode 31. januar - 21. marts 2004. Tirsdag - søndag kl. 13 - 17

Sidst opdateret: 20.03.2014