Byen og verden

Byen og verden

27. marts - 30. maj 2010

Morten Stræde er inspireret af Peer Hultbergs bog ”Byen og Verden” fra 1992, der beskriver en by og dens indbyggere – og alle de forskellige links fra byen mod verden.

Udstillingen ” Byen og Verden” fylder hele Brænderigården. Den er organiseret i 8 rum, som hver især tager en side af forholdet mellem Byen (det lokalt funderede) og Verden (globaliseringen, de store fortællinger) under behandling.
Hvert rum sættes sammen af værker, tegninger, skulpturer, modeller og videoanimationer. Der bliver sat fokus på værkernes interaktion og samarbejde i rummet, så den installatoriske idé får den stærkest mulige vægt og de enkelte værkers indhold bliver udfordret og trukket i nye retninger.
Hvert rum får tildelt én overskrift, som bliver styrende for rummets indretning, værkernes udvælgelse og installation. Eftersom udstillingen har udgangspunkt i litteratur, er det naturligt, at det primært bliver installationernes fortællende sider, der bliver lagt vægt på.

I løbet af udstillingsperioden udkommer der et katalog med tekst og fotografier fra udstillingen ”Byen og Verden”. I kataloget har titlen på hvert rum tjent som afsæt for 8 forfattere, der konkret forholder sig til rummets tema og de værker, som fremkalder og fastholder temaet.

Følgende forfattere bidrager til kataloget:
”Byen og Døden” lektor Frederik Tygstrup
”Byen og Rationaliteten” dramatiker Jokum Rode
”Byen og Kærligheden” forfatter Ursula Andkjær Olsen
”Byen og Landskabet” arkitekt, professor Steen Høyer
”Byen og Kroppen” dramatiker Christian Lollike
”Byen og Erindringen” forfatter Robert Musil
”Byen og Fortællingerne” forfatter Morten Søndergaard
”Byen og Metafysikken” professor, dr.phil. Jacob Wamberg

Den danske samtidskunstner og billedhugger Morten Stræde er født i 1956 og blev i årene 1978-1985 uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi under først Sven Dalsgaard og siden på Hein Heinsens professorskole. Fra 1994 til 2003 var han professor i skulptur og afdelingsleder på Kunstakademiet i København. Morten Stræde har gennem årene modtaget en række legater og priser for sine værker, i marts 2010 Thorvaldsen Medaljen, der er den højeste udmærkelse, Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster kan tildele en billedkunstner. Læs mere om Morten Stræde

Morten Stræde /Byen og Verden/ kan ses i perioden 27. marts - 30. maj 2010 på Kunsthal Brænderigården, Riddergade 8, 8800 Viborg. Tirsdag – søndag 13-17.

Yderligere information om udstillingen ved henvendelse til udstillingsleder Karen Lintrup
tlf. 87 87 32 20, mail: kli@viborg.dk eller kurator & formidler Bodil Monrad, tlf. 87 87 32 23,
mail: 3bm@viborg.dk

Udstillingen "Byen og Verden" er pr. 6. maj 2010 præmieret af Det Billedkunstneriske Indkøbs- og Legatudvalg under Statens Kunstfond.

Læs anmeldelse af udstillingen på kunsten.nu

Udstillingen er støttet af:
Byen og verden

Statens Kunstråd

 

Sidst opdateret: 01.07.2016