God of Manga - Osamu Tezuka

God of Manga

25. august - 4. november 2012

GOD OF MANGA - OSAMU TEZUKA

Japans Disney. Tegneseriens gud. Den japanske tegnefilms gudfar.

Japanerne har mange hæderstitler til Osamu Tezuka (1928-1989), hovedkraften bag mangaens enorme popularitet fra 50’erne og frem. Tezuka var oprindeligt uddannet læge, men viede sit liv til arbejdet med manga og anime.

Han udfordrede og fornyede genren ved bl.a. at producere lange episke fortællinger på op til flere tusind sider, ligesom han introducerede en mere filmisk stil og et litterært plot til mediet. Han tegnede over 170.000 tegneseriesider i sin levetid - et svimlende antal - og definerede undervejs den manga-tegnestil, som børn og unge, såvel som voksne, verden over i dag har taget til sig som deres egen.

Osamu Tezuka – God of Manga er efterårets store udstilling i Hovedbygningen, hvor et udvalg af den japanske mangakunstner Osamu Tezukas værker kan opleves.

Udstillingen går i detaljen med Tezukas enorme produktion, som er grundstenen i mange både japanske og vestlige tegneserier og -film i dag.

På udstillingen bringer vi uddrag fra bl.a. mangategneserierne Adolf og Buddha, der via deres historiske indhold og episke form henvender sig mest til voksne, mens tegneserieheltene Astroboy og Black Jack primært udspiller sig i et univers skabt til børn, men også har fået kultstatus blandt voksne.

Der er mulighed for at nærstudere kunstnerens streg og teknik i værkerne, som ses både i den originale japanske version samt en engelsk oversættelse. I biografen viser vi tegnefilmen Kimba, som er forløber til Disneyklassikeren Løvernes Konge.

Det er første gang i Norden, at der vises en så omfattende udstilling med Osamu Tezuka.Billeder: © Tezuka Productions

Sidst opdateret: 18.02.2014