Seeing is Believing

Søren Dahlgaard

9. juni - 19. august 2012

Den danske performance- og konceptkunstner Søren Dahlgaard (f. 1973) gør brug af humor, alvor og underholdning i sine værker, der på en æstetisk og visuel måde appellerer til både intellekt, følelse og fantasi.

Konceptkunst

Med et udgangspunkt i konceptkunstens mulighed for at bryde med hverdagens strukturer, benytter Søren Dahlgaard humoren som afvæbnende middel i sin kunst. Hans værker skaber forskydninger eller destabiliseringer af ’vedtagne’, men usynlige konventioner og flytter relevante diskussioner om f.eks. identitet, holdninger til det ukendte eller mere kunstspecifikke spørgsmål om kunstnerrolle og kunsthistorie frem i lyset.

Søren Dahlgaard slog for alvor igennem på den danske og internationale kunstscene med sine "dejportrætter", hvor han fotograferede personer, alle udstyret med en ti kilo tung dejklump hængende på hovedet og ned foran ansigtet. De portrætteredes identitet kan således ikke findes i deres ansigtstræk, men derimod i deres beklædning, positur, holdning osv.

Hans underfundige og originale værker vender familiære objekter, begreber og koncepter på hovedet og foreslår et alternativt syn på tingenes tilstand. Overordnet er der er tale om en reflekterende og filosofisk praksis, der stiller spørgsmålstegn ved vedtagne sandheder.

Når en ligusterhæk får hjul og kan flyttes på (Mobile Hedge), ændrer den fx betydning og peger på spørgsmål om, hvordan vi indretter os i forhold til vores naboer helt lokalt, eller vores holdninger til det, der er fremmed og ukendt. Eller når væggene trækker vejret og kontinuerligt bevæger sig fra konveks til konkav (Breathing Room) udforsker og udfordrer de det statiske hvide udstillingsrum.

Seeing is Believing

Med udstillingen Seeing is Believing, den største særudstilling af Søren Dahlgaards værker til dato, ønsker Kunsthal Brænderigården således at præsentere en kunstner, hvis værker åbner for nye betydninger og giver anledning til forundring og refleksion.

Søren Dahlgaard har allerede opnået stor anerkendelse på den internationale kunstscene, og hans værker har været vist på nogle af de største museer verden over.
Med udstillingen ønsker Kunsthal Brænderigården at give et dansk publikum mulighed for at se Søren Dahlgaards værk udfoldet i et større format.

I forbindelse med udstillingen er der udgivet et katalog på 128 sider med masser af billeder og tekster af Else Marie Bukdahl, Lisbeth Bonde og Bodil Johanne Monrad. Kataloget kan købes i Brænderigårdens café, men kan også ses i en digital udgave her

Søren Dahlgaard (f. 1973) er uddannet ved Slade School of Fine Arts, University College i London. Han har udstillet en lang række steder i ind- og udland, bl.a. Statens Museum for Kunst, P.S.1 Contemporary Arts Center MoMa, New York, Singapore Biennalen og Kiasma i Helsinki.

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstråd
 

Sidst opdateret: 05.03.2014