Materialiseret tid

Jan Christensen & Marius Dahl

31.oktober 2014 - 25. januar 2015

Jan Christensen & Marius Dahl

De to norske kunstnere Jan Christensen og Marius Dahl har gennem de sidste år arbejdet tæt sammen omkring forskellige projekter. I deres værker, der oftest er stedsspecifikke, forholder de sig konkret til den kontekst værket deltager i.

Et stedsspecifikt værk

Udstillingen består af ét stort værk, en tredimensionel træskulptur, som er skabt særligt til Viborg Kunsthals Østfløj. Kunstnerne har begge arbejdet på stedet med skulpturen og lader den spiller op imod rummets dimensioner.

Når man træder ind i udstillingsrummet synes det som om, at værket sprænger rammerne i hallens arkitektur fra midten af 1800 tallet, og et møde opstår mellem den historiske bygning og det nutidige greb i rummet.

Tiden som den afgørende faktor

Værkets titel, Materialiseret tid, henviser til den proces, det er at skabe et kunstværk. I dette tilfælde ser man, hvordan håndværk, materiale og arkitektur arbejder sammen i et forløb, hvor tid er en afgørende faktor.

På et overordnet plan handler udstillingen om, hvordan billedkunstnere arbejder, og hvordan dette arbejde lagres i værkerne, samt hvordan stedet påvirker arbejdsprocessen.

Østfløjen skaber en ideel ramme for skulpturen, fordi det er muligt at se den fra to niveauer, både i gulvhøjde og fra 1. sal.

Det at opleve skulpturen fra forskellige betragtningspunkter skaber en form for dialog mellem værk og beskuer, hvor praktiske såvel som filosofiske spørgsmål bringes i spil. Man spørger måske, hvordan dette værk er kommet ind i rummet, hvorfor det præsenteres, hvad dets budskab er? 

Skulpturens potentiale

Jan Christensen og Marius Dahl trækker referencer til kunstnere som Tony Smith, Donald Judd og Robert Morris, og minimalismens tanker om skulpturens potentiale. Selv siger Jan Christensen om sin praksis, at ”inspirationen kommer af at mærke og se materialerne og arbejde med stedets begrænsninger, såvel praktiske udfordringer som konceptuelle overvejelser”.

I Materialiseret Tid konfronteres vi med skulpturen som fænomen. Vi oplever dens monumentalitet på klods hold, og opfatter måske vores egen og rummets tilstedeværelse på en ny måde, på grund af værket.

Om kunstnerne

Jan Christensen (f. 1977) bor og arbejder i Oslo og Berlin, Marius Dahl (f.1969) er begge uddannede fra Kunsthøyskolen i Oslo. Christensen og Dahl arbejder både individuelt og som duo. Sammen har de skabt en række større skulpturer og udsmykninger i Norge. Bl.a. ved Ankerskogen i Hamar, Drammen, Skagerak Energi og Ranheimsfjæra ved Ranheim, Trondheim.

Sidst opdateret: 28.03.2017