Slentretur i det nye Pangæa

Hartmut Stockter: Expedition Departure. Foto: Anders Sune Berg

14. november 2015 - 17. januar 2016

Udstillingen Slentretur i det nye Pangæa præsenterer nye og nyere værker af den dansk/tyske billedkunstner Hartmut Stockter.
 
Via objekter, installationer og skulpturer inviterer Hartmut Stockter os på udflugt i en verden, hvor insekter og planter forstørres og udforskes.
Hans dybtfølte interesse for naturen udfolder sig i mærkelige og bizarre objekter og opfindelser, der skal hjælpe iagttagelsen på vej og forbedre vores forhold til naturen.

Slentretur i det nye Pangæa

Udstillingens titel Slentretur i det nye Pangæa refererer til forestillingen om en menneskeskabt migration af dyre- og plantearter. Med den udviskes de kontinentale forskelle mellem arterne, således at det hele ligner et stort kontinent, ligesom før verdensdelene bevægede sig fra hinanden.
Stockters værker, der alle er konstruerede til at nærstudere naturen, besidder også kritiske potentialer via en subtil, indlejret ironi.

En sådan ironisk kommentar til menneskets indvirkning på naturen kan f.eks. opleves i værket ”Honningflåt”(2013), hvor Stockter præsenterer en genetisk modificeret flåt som kan bestøve vore afgrøder, når vi i fremtiden får udryddet alle bier med pesticider.

Redskaber til at opleve naturen

Stockters værker ligner en blanding af Leonardo da Vincis fremtidsprojekter, Georg Gearløs’ maskiner og Storm P’s usandsynlige apparater. De skal generelt få os til at (gen)se og -opleve vores omgivelser i en teknologisk og digitaliseret verden, hvor naturen synes at spille en stadig mindre rolle.

Præsentationen af Hartmut Stockters værker på Viborg Kunsthal vil på en legende og poetisk måde introducere publikum til en dybt engageret kunstner, der på en underfundig måde er optaget af at vise det til tider fremmedgjorte og akavede forhold vi har til naturen omkring os.

Fakta

Hartmut Stockter (1973) er født i Wilhelmshaven, Tyskland, men har gennem en årrække boet og arbejdet i Kø-benhavn. Han er uddannet fra Hochschule für bildende Künste Braunschweig (Kunstakademiet i Braunschweig) 1995-1998 og afsluttede uddannelsen i 2002. Han har deltaget i udstillinger på en række markante museer og ud-stillingssteder i Danmark, samt bl.a. Slag Gallery, Brooklyn, USA og Prince’s Gardens, London, England.

 

Sidst opdateret: 03.12.2015