Arkitektoner

Jesper Rasmussen

14. november 2015 - 17. januar 2016

Den danske billedkunstner Jesper Rasmussen er kendt for sine kontinuerlige undersøgelser af, hvordan rum skabes, aflæses og opleves. Udstillingen Arkitektoner sætter fokus på spændingsfeltet mellem skulptur og arkitektur og præsenterer både fotografiske værker og en større rumlig installation, skabt specielt til Viborg Kunsthal.

Labyrintisk installation

De to nederste rum i Viborg Kunsthals hovedbygning er ombygget til en labyrintisk installation af ”arkitektoner”, dvs. abstrakte konstruktioner som hverken kan rubriceres som arkitektur eller skulptur - et begreb hentet fra den russiske maler og kunstteoretiker Kasimir Malevich, der op igennem 1920’erne skabte en række af disse fascine-rende modeller.

Med sin labyrint af hvide vægge fra gulv til loft styrer Jesper Rasmussen vores bevægelse gennem kunsthallens rum. Ved at indflette abstrakte former – arkitektoner - i væggene, skaber han en form for kinesisk æskesystem, hvor vores blik hele tiden forstyrres og forskydes. Hans iscenesatte rum undsiger sig herved en entydig aflæsning og stiller spørgsmål ved vores forestilling om rum og skala.

Manipulerede fotografier

På Viborg Kunsthals 1. sal viser Jesper Rasmussen en række nye store digitale fotografier. I motiverne har han bearbejdet og manipuleret en række både udendørs og indendørs steder, så de umiddelbart velkendte bygninger og interiører fremstår urovækkende fremmedgjorte. Alle spor efter mennesker og trafik  er digitalt fjernet og bygningernes døre og vinduer er blændet, sådan at det ellers trygge, velkendte og fortrolige får en næsten ”unheimlich” karakter.

I serien White Cube Installations ses udstillingsrum fra forskellige kunstmuseer, hvor kunstværkerne er bortretoucheret, så de kun fremstår som vage spor i form af reflektioner og skygger på gulv og vægge. Desuden vises fotografier fra Byzantium-serien, der er lavet i dialog med den svenske digter Gunnar Ekeløfs Diwan-trilogi.

Fakta

Jesper Rasmussen (f. 1959) er repræsenteret på bl.a. ARoS, Arken og Statens Museum for Kunst og har en lang række solo og gruppeudstillinger bag sig. Rektor for Det Jyske Kunstakademi, Århus 2007-15. Medlem af Akademi-rådet 2002-08, af Statens Kunstfonds Indkøbs- og Legatudvalg 2008-10. Modtog Eckersberg Medaljen 2009.
Jesper Rasmussen har siden 1981 været redaktør på kunsttidsskriftet Pist Protta, der har skabt en række eksperi-menterende udgivelser med bidrag fra forskellige billedkunstnere, grafikere og skribenter og med divergerende fysisk udformning og layout.

 

Sidst opdateret: 03.12.2015