A Ride on the River

7. december 2018 - 24. februar 2019

Den græske filosof Heraklit beskrev verden og livet som en tilstand af evig tilblivelse, nedbrydning og omdannelse. Man kan ikke bade i den samme flod to gange, sagde han, fordi vandet flytter sig, og man selv forandrer sig i hvert øjeblik. Hver gang er det en ny krop, der omsluttes af nye vandmolekyler.

 

Livet selv er også en flod, siger vi ofte, og helst en man skal svømme opstrøms i: Hvis man ”flyder med strømmen” er man konformist, siger vi, en person, der ikke tager stilling, en der ikke vælger livet til. Men flodbilledet kan også forstås omvendt. At lade sig føre med strømmen kan også være at overgive sig til den universelle bevægelse, at acceptere forandringen og det uafvendelige i tillid til at det fører mod noget godt. Fra dette perspektiv bliver det at gå imod strømmen et billede på livsangst, på at vende sig mod det kontingente og tilfældige i stedet for det essentielle.

 

I “A Ride on the River" ses floden og strømmen som et billede på den forandrende tilblivelseskraft, der fører os – og alt andet – fra der, hvor vi er, til der hvor vi gerne vil hen. Værket fremhæver muligheden for at have tillid til livets bevægelse, til hverdagens uoverstigelige og dog elegante rytmik, til dens strøm af overraskelser og gentagelser, og spørger ind til hvad det vil sige at læne sig tillidsfuldt ind i livsprocessen som noget, der kan vælges til; noget, vi kan tage del i, eller lade være. Vi kan udsætte os selv for livet og hverdagen med tillid til dens bevægelser, dens udsving og feberture såvel som dens faste og uendelige fortsætten.

 

Billedkunstneren Katja Bjørn indtager Østfløjen og vil med 16 projektorer skabe et immersivt rum for indlevelse i flodbilledets muligheder og betydninger. Udstillingsrummets gulv vil blive dækket af én stor projektion af en langsomt strømmende flod, som beskueren kan læne sig ud over, tænke sig ned i eller vende sig bort fra. Nede i floden strømmer der objekter forbi, og under overfladen anes bevægelsens og vores værens grundsymboler.

 

English

 

Udstillingen 'A Ride on the River' åbner torsdag d. 6. december 2018, kl. 19.00.

 

Udstillingen er støttet af:

 

Viborg Kommune
Statens Kunstfond   

Kulturudviklingspuljen Århus Kommune

 

Læs pressemeddelelsen her.

 

 

Sidst opdateret: 23.03.2019