Om udstillingen

Udstillingen er verdenspremiere på et nyt virtual reality værk af den amerikanske multimedie- og installationskunstner Tony Oursler. Værket er skabt til Viborg Kunsthal i samarbejde med The Animation Workshop og Khora Contemporary. I det nye virtual reality-værk undersøger Tony Oursler nedbrydningen af kritisk tænkning, fremkomsten af ’fake news’, konspirationsteorier, overtro og alle former for magiske tankegange. Med sin karakteristiske mørke humor stiller han spørgsmålet: Er sandheden ved at forsvinde? 

Vi lever i en digital tidsalder, hvor vi har adgang til en uendelig strøm af informationer. Alligevel har selvsamme informationsstrøm bevirket, at vores forestilling om virkeligheden udfordres, idet tilliden til nyhedsmedierne på de digitale platforme er faldende. Desuden udfordres rationalismen, hvilket en amerikansk statistik illustrerer med følgende; 50% af befolkningen har set spøgelser; 60% har set UFO'er; 45% tror på en vis form for tankelæsning; og 1 ud af 3 tror ikke på evolutionsteorien. Kunstværket tematiserer netop den måde, hvorpå vi anvender de digitale muligheder til at skabe nye fortællinger om livet og virkeligheden. Publikum bliver i værket bedt om at forholde sig til deres egen position når det gælder det paranormale såvel som den evolutionære proces.

Gennem sin kunst formår Tony Oursler at skabe universer, hvor virkeligheden ophører og smelter sammen med en næsten vanvittig forestillingsverden. Ved at anvende det greb, som virtual reality tilbyder, får man på udstillingen mulighed for at træde et skridt dybere ind i hans univers, hvor galskab og morskab går hånd i hånd og både lyd og billeder nærmest overmander os.