KAN KUNST ÆNDRE VORES RELATION TIL NATUREN?

Viborg er del af stort samarbejde mellem 12 kommuner, der gør landskaber til mødested for kunst og natur

Fra 11. juni og de næste tre år vil borgere i Viborg og 11 andre vidt forskellige landskaber over hele landet få store kunst- og naturoplevelser med 4,1 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden. Metropolis, Viborg kommune, Viborg Kunsthal, Deep Forest Artland og i alt 60 partnere i 12 kommuner samarbejder om METROPOLIS LANDSKAB – en kunstnerisk danmarksrejse, der sætter fokus på relationen mellem mennesker og natur i en tid, hvor der er brug for at tænke nyt og skabe balance.

Metropolis Landskab kommer til Viborg med Walking Landscapes 29. september – 8. oktober 2021.

Metropolis Landskab er et landsdækkende kulturprojekt, der i stor skala bringer kunst og natur sammen om at skabe værdifulde oplevelser og ny indsigt i de landskaber, der omgiver os. Gennem tre år vil landskaberne blive fortolket og formidlet af flere hundrede kunstnere fra performance, billedkunst, musik, arkitektur, aktivisme, dans, filmkunst, litteratur… Kunsten vil vise nye veje ind i naturen, ligesom naturen vil vise nye veje ind i kunsten.

I Viborg vil landskabets spor være omdrejningspunktet. Hærvejen har i mange hundrede år forbundet byen med nord og syd. Undervejs går ruten gennem nogle af de smukkeste danske landskaber med bakker og dale, marker og enge, søer og åer, krat, skov og hede, samt nogle af Danmarkshistoriens mest interessante steder. Den storslåede natur samt den dragende historie vil være udgangspunktet for ti performere, forfattere og billedkunstnere, der i deres vandring vil forholde sig til hærvejen som en vidensakse, et koreografisk greb og et samlet narrativ.

 

SAMSPIL MELLEM MENNESKER OG NATUR

Samspillet mellem mennesker og natur er yderst relevant i vores tid – en økologisk skrøbelig tid, hvor der er behov for at gentænke vores måde at være i og sammen med naturen på.

Leder af Metropolis – Københavns Internationale Teater, Trevor Davies, siger:

Kunsten er et eksperimentarium, hvor kreativitet udvikler nye tankegange og nye løsninger. Derfor har vi inviteret kommuner og kunst- og naturinstitutioner til at samarbejde om et kunstprojekt, der udvikler nye måder at relatere sig til og arbejde med natur og landskaber. Kunsten har altid forholdt sig til natur og landskaber, men Metropolis Landskab undersøger, hvordan samtidskunstnere forholder sig til landskabet i en kontekst af klimaforandringer, nedbrydelse af naturen og en ændret bevidsthed om vores egen rolle.

 

SANSELIG KUNST TÆT PÅ BORGERNE

Metropolis Landskab flytter kunsten ud af sine sædvanlige domæner og udfordrer kunstnerne til at forlade teatersalen og museet for at skabe stedspecifikt i samspil med landskabet. Kunsten møder borgerne ude i det fri, hvor sanserne og kroppen bringes i spil, og hvor de opdager nye veje ind i både kunsten og naturen.

”Flere og flere har fået øjnene op for naturen og dens mange muligheder for at røre sig, få et mentalt frirum og danne ramme om aktive fællesskaber. Med Metropolis Landskab kommer der nu nye perspektiver og endnu flere muligheder for oplevelser i naturen. Vi glæder os til at se, hvordan lokale fællesskaber omkring de involverende, sanselige og kunstneriske naturoplevelser vil folde sig ud i de 12 landskaber,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden

 

EN DANMARKSREJSE GENNEM KUNSTEN – LIVE ELLER LIVE-STREAMET

Projektet finder sted over tre år som en trilogi, hvor hver etape bygger videre på de foregående. Alt kan opleves live eller live-streamet fra hele landet og inspirere til at opdage nye steder.

 

Walking Landscapes 2021: I 140 dage fra 11. juni til 28. oktober vil 140 kunstnere foretage 140 kunstneriske vandringer à 12 timer gennem vidt forskellige landskaber i de 12 kommuner. 10 dage og 10 vandringer i hver kommune med start på Bornholm.

Talking Landscapes 2022: Talking Landscapes sætter fokus på andre måder at tale sammen på og engagerer borgerne i iscenesatte samtaler om vores natur, omgivelser og landskaber gennem kunsten.

Performing Landscapes 2023: Hvert landskab vil få sin egen kunstneriske fortolkning og iscenesættelse af de potentialer og særpræg, der er kommet frem gennem de foregående års vandringer og ’samtaler’.

 

Læs mere om Metropolis Landskab her
Se program for Walking Landscapes her

Walking Landscapes Viborg

10 kunstnere vandrer i og ved Viborg. Én kunstner hver dag i 10 dage. I 12 timer vandrer de ud i landskabet og inviterer dig til at følge med – i landskabet eller på live-stream.

De 10 kunstnere har en særlig relation til Viborg og omegn. Med dette kendskab i rygsækken tager de os med til gemte og glemte steder på en rejse ind i områdets natur, myter, stemninger, fænomener og hemmeligheder.

De udforsker landskabet ud fra hver deres kunstneriske disciplin – performance, billedkunst, dans, musik, foto, video – og de bruger omgivelserne som ramme og indhold for de kunstneriske aktioner, de skaber undervejs. En fortælling, en performance, en installation, en samtale, et billede, et digt.

Tilsammen skaber de 10 kunstnere en levende, mangfoldig og overraskende oplevelse af landskaberne med nye ruter, nye fortællinger og ny inspiration til selv at gå på opdagelse.

Kunstnere

Sarah John
Gerd Laugesen
Sophie Hjerl
Nicole Pedersen
Malte Tellerup
Annette Gerlif
Marieke Breyne
Mania Maria Henneberg
Davide Ghiraldini
Karna Bunk-Jensen

Følg med

Mød kunstnerne online hver hele time, når de live-streamer deres aktioner på facebook: www.facebook.com/walkinglandscapes