Om udstillingen
Udstillingen Alice af Søren Behncke er inspireret af ”musen” - både som begreb for et menneske, der fungerer som særlig inspiration for en kunstner og helt konkret af “Kjole Ole” fra Viborg.
Inspiration fra muserne
Op gennem historien har der været mange muser for ligeså mange kunstnere, men blandt de mest kendte musebrugere finder man Picasso, der gjorde brug af en hel serie muser, der var både hans modeller, elskerinder og til tider ligefrem ægtefæller. I Danmark kender man også til muser, som Hammershøis hustru, Ida, som indtager og spejler hans tyste rum i Strandgade, samt Gerda Wegener, der sammen med Einar Wegener skabte musen, modellen og ikke mindst mennesket Lili Elbe.
Det er denne lange tradition Søren Behncke nu indskriver sig i, når han til udstillingens har valgt Kjole Ole som sin muse. Men ganske typisk for Behnckes tilgang til traditionerne, så sker det med et twist. Selv betegner Kjole Ole da også sig selv som “muse på afstand”. Her er nemlig langtfra tale om den intime relation, der ellers karakteriserer de fleste forhold mellem muser og kunstnere. I stedet er Kjole Ole et afsæt, et udgangspunkt og en katalysator for Behnckes værker.
Kjole Ole
Kjole Ole har fra barnsben været vild med Alice i Eventyrland, for, som han siger, så er hun sådan en sød pige, der går i sådan noget almindeligt tøj, i modsætning til diverse (Disney) prinsesser. Det er ikke udklædning, det er påklædning, præcis som hans egne kjoler, der ofte er kopier af Alices, er. Alice og kjoler er dog ikke Kjole Oles eneste passion, for han samler desuden på både B&O anlæg og miniature biler, der står opstillet i sindrige tableauer overalt i hans hjem.
Det er alle disse elementer, og flere til, som Søren Behncke samler i sine værker i serien med Kjole Ole som muse, hvor hvert billedelement på én og samme tid er sig selv, samtidig med at det henviser til en eller flere andre billedekomponenter, genstande eller situationer. De store lærreder er ligefrem syet sammen af flere stykker, hvilket understreger det sammensatte, multifacetterede og, til en vis grad, uhøjtidelige.
Om kunstneren:
Søren Behncke (f. 1967) har gennem tiden markeret sig stærkt med bl.a. sine streetart projekter under aliaset Papfar. Sideløbende har han udstillet på en lang række anerkendte gallerier og museer, som ARoS Kunstmuseum, Heart, Arken, Vejle Kunstmuseum og KØS museum for kunst i det offentlige rum. I de senere år har Behncke rejst verden rundt med Mobile Printing Press og lavet litografiske tryk i f.eks Wien, Paris, Madrid, Helsinki, Venedig, Reykjavik og Warszawa.
Fernisering torsdag den 12. oktober 2017.
Læs pressemeddelelse i forbindelse med udstillingen her.
Læs pressemeddelelse på engelsk her.