Kortlægning

FAKTA

Placering:
Bråskov er en lille landsby i Østjylland ca. 10 kilometer fra Horsens, tæt ved Hornsyld. Bråskov ligger i Hedensted Kommune og hører til Region Midtjylland.

Institutioner og foreninger:
Hornsyld Bråskov antenneforening
Bråskov og omegns beboerforening

Erhverv og industri:
Min købmand,

Stedsspecifikke lokaliteter og bygninger:
Bråskovgård Efterskole
Bråskovgård var oprindeligt en fæstegård under Boller Gods. I 1907 overtog staten gården og opførte hovedbygningen i “engelsk herregårdsstil” med to små sidefløje. På én og samme tid pompøs og praktisk. Fornemmelsen af herregård mærkes stadig i dag, når man ser sig om på gårdspladsen. Opdragelsesanstalten/ungdomsfængslet Bråskovgård blev nedlagt i 1980 hvor en gruppe lokale købte ejendommen. De næste par år husede bygningerne vietnamesiske bådflygtninge og i 1983  oprettedes den selvejende institution Bråskovgård Efterskole.

Bråskov Handelsplads

Begivenheder og særlige kendetegn:
Årlig byfest

Byens historie:
Historien om Bråskov
Fortalt af Gunnar Hansen 18.08.16 (landsbyens ældste beboer)
Bosiddende i Bråskov, Pilevangen 3, 8783 Hornsyld

Fra starten bestod Bråskov af to gårde og et hus.
De erhvervsdrivende var vokset i og omkring jernbanen, etableret 1882, som først blev etableret fra Horsens til Bråskov, derefter til Stouby og derefter til sidst til Juelsminde.
Horsens – Ørnstrup – Stenderup – Bråskov – Hornsyld – Barrit – Vesterby – Klakring – Juelsminde.
Banen forbandt de to teglværker, liggende i Stenderup og Juelsminde – teglværkslederne i både Stenderup og Juelsminde har afgjort haft en finger med i spillet i forhold til forbindelseslinjerne.
Juelsmindebanen tiltrak håndværkere og småhandlende.
I 1930-1940 var der en masse erhvervsdrivende i Bråskov, hvilket bl.a. fremgår af program for dilettantteater (vedhæftet fil), bl.a. smed, manufakturhandel, møbeludsalg, gartneri, cykelhandel etc.

De erhvervsdrivende var vokset ud af Bråskov Handelsstation, etableret 1915 (Købmanden i Bråskov, beskrivelse af handelsstationens historie fremgår af vedhæftet fil). – alle landmænd fra området (Juelsmindehalvørn/Bjerre Herred) kom til Handelsstationen i forbindelse med at kornet eller dyrene skulle afsættes.

Bråskov havde storhedstiden mellem 1930-1950, hvorefter byen stagnerede. Den eneste udbygning, som er lavet siden 1950, er ”Pilevangen”.

- Indre Mission stærk i Bråskov – de fleste arbejdere på Bråskovgård var missionsfolk.
- Stor spejderbevægelse i Bråskov – holdt til i Købmandsgården.

Befolkningen var en blandet landhandel, men dog titelfikseret og med en tydelig markering af klasseforskel.
Der var stationsforstander ”von Bulow”, som dog giftede sig til efternavnet Rasmussen. Derudover var der en landmand med efternavnet Ahlefeldt Lauervig, så der anes grevelig oprindelse/ophav.

 

Sidst opdateret: 19.01.2017