Countryside - utopi eller virkelighed?

CountrySite - utopi eller virkelighed?

Hvad er kunstens rolle og ansigt i et samfund, hvor grænserne mellem by, forstad og land er i stadig forandring?

På Kunsthallen Brænderigården sætter udstillingen CountrySite fokus på forskellige indfaldsvinkler af samtidskunstens betragtninger af forholdet mellem land og by.

Arkitektur og byplanlægning samt den globale økonomi lægger til stadighed linierne til nye bystrukturer i verden. Kontorbygninger med glatte facader skyder op som følge heraf, og midtbyerne står tomme og affolkede efter arbejdstid.

Flere broer mellem ø og fastland gør afstanden mellem provins og by kortere, og internettet fjerner helt distancen mellem hjem og arbejdsplads.

Nye eksistensmuligheder i området mellem by og land opstår i kølvandet heraf: Kan vi afskære os fra omverdenen, og dyrke egen økologisk køkkenhave, få plads til børnene og leve i pagt med naturen? Findes den isolerede landidyl overhovedet? At bo i et hus på landet er nærmest en arketypisk drøm for nogle, men også et mareridt for andre: Landsby-tristesse - den affolkede landsby omkring en landevej: tomme forretningsvinduer og huse til salg og allerhøjst en tank-selv benzinstation eller en kiosk. Lokalmiljøet er reduceret til området omkring benzintankens neonskær.

Det er det, man oplever på en tur gennem de mange marginale områder af provinsen eller små forstadsbyer.
Hvordan kan land og by beboes, indtages, optages i dag og i fremtiden, så den er menneskelig?

Samtidskunstens rolle bliver vigtig i denne sammenhæng. Den er en sammensat størrelse, der kan antage mange ansigter og forvandle sig efter forholdene som en kamæleon.

I samtidskunsten kan man på tværs af alle eksisterende strukturer (faglige, såvel sociale som økonomiske) aflæse tingenes virkelige tilstand. Her og nu.
Samtidskunsten laver et snit gennem lagene og danner nye sammenhænge.

I vidt forskellige medier som video, skulptur, installation og hybride sociale kunstformer, viser CountrySite således et lille udsnit af samtidskunstens mange initiativer, kommentarer og ansigter, der omhandler beboelse og civilisation i krydsfeltet mellem land og by: Overlevelse af og indlevelse i modernismens utopier og efterdønninger her i begyndelsen af det 21. århundrede.

CountrySite - utopi eller virkelighed? Døm selv!

Thomas Wolsing
kurator

Sidst opdateret: 20.03.2014