Povl Christensen. Eget Tryk. Dybtryk

Povl Christensen

24. januar 2009 – 22. marts 2009

100 året for maler og grafiker Povl Christensens (1909-1977) fødsel bliver markeret flere steder i Danmark med visninger af hans kendte bogillustrationer. Kunsthal Brænderigården hylder denne betydelige danske kunstner ved at præsentere en side af hans grafiske produktion, som er mindre kendt – de unikke dybtryk.

Realiseringen af udstillingen skyldes en enestående mulighed for at låne grafik fra private samlinger - en række dybtryk, der ikke direkte relaterer til litterære værker, men snarere giver et indblik i Povl Christensens personlige univers. Det drejer sig om dybtryk eller kobbertryk, i modsætning til højtryksteknikken - træsnit, som han anvendte i bogillustrationerne.

I udstillingskatalogets skriver filosof Mogens Pahuus om kunstneren, som han kalder dybtrykkets troldkarl:

”Styrken i Povl Christensens frie raderinger ligger netop i hans evne til at bruge den sort-hvide skala til at udtrykke det stemte udtryk, som landskabet, bymiljøet og personer giver ham”,

og Mogens Pahuus fortsætter, idet han henviser til samtidige grafikere som bl.a. Hjort Nielsen samt Reidar Magnus:

”Hans raderinger er oftest ganske store i formater og er mere gennemkomponerede end hans kammeraters, som ofte er små og i højere grad har karakter af skitser og studier, ikke mindst naturstudier. Povl Christensen har tydeligvis haft en billedidé, som har krævet komposition for at kunne blive udtrykt.”

Eget Tryk Povl Christensen – dybtryk er kurateret af grafiker Allan Nordmark.
Udstillingen åbnes af forfatter Eske. K. Mathiesen.

Udstillingens katalog indeholder, ud over den informerende tekst af Mogens Pahuus, en række gengivelser af Povl Christensens dybtryk. Det har modtaget støtte fra Augustinus Fonden, Højesteretssagfører Davids Leget for Slægt og Venner samt Felix Fonden.

Yderligere information om udstillingen ved henvendelse til udstillingsleder
Karen Lintrup Tlf. 87 25 26 06 mail: kli@viborg.dk.

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstråd

Sidst opdateret: 25.03.2014