Eske Kath

Eske Kath ARENA

29. august - 16. november 2014

ARENA er Eske Kaths hidtil største soloudstilling og viser primært helt nye værker, som kunstneren netop har færdiggjort i sit atelier.

Titlen ARENA henviser til et sted, hvor ting kan opstå eller forsvinde, men en arena fungerer også som en særlig scene eller skueplads, hvor et givent grundregelsæt eksisterer. Og hvor man derfor har mulighed for at prøve et defineret eksperiment af. 

Kompositionens betydning

Eske Kaths værker er gådefulde og eksperimenterende både i teknik og motivvalg. Han arbejder med maleriets komposition og grundregler på råt ugrunderet lærred og tavler, hvor han lader motivet indeholde spor af den bagvedliggende kompositions optegnelser.

Det taler med om et forsøg på styring og kontrol af en ukontrollerbar motivverden, hvor naturen forekommer i konfrontation med huse revet løs fra deres fundament.  

Typehuset som motiv

Typehusene har en særlig betydning i Eske Kaths motivverden, fordi de fungerer som et symbol på mennesket og som vores helle i en på mange måder skræmmende verden. 

I malerierne og i udstillingsrummene er de løsrevet fra deres virkelighed og strukturer. De virker skrøbelige i deres omgivelser, men er samtidig unedbrydelige i opløsningen. Som legoklodser er de skilt ad og klar til at blive samlet på en ny måde.  

Nye begyndelser

I Eske Kaths motiver kan det postapokalyptiske landskab ofte ses som en mulig ny begyndelse. ”Er solen ved at stå op eller gå ned, dækkes den eller bryder den frem?” spørger Eske Kath, og lader tilintetgørelsen være et åbent spørgsmål.  

Fakta

Eske Kath (f. 1975) bor og arbejder i Brooklyn. Kunstneren er repræsenteret på gallerier i Berlin, Los Angeles, New York og København. Herhjemme har han udført flere offentlige opgaver som for eksempel udsmykningen af Frederik VIII’s palæ, Anstalten ved Herstedvester samt udsmykning af flere danske retssale, senest et værk til Retten i Sønderborg, som også kan ses på udstillingen.

Sidst opdateret: 24.09.2014