Preparing for the Cultural Revolution

Jens Haaning

25. januar 2014 - 4. maj 2014

Preparing for the Cultural Revolution
En stedsspecifik intervention af Jens Haaning

Udstillingen Preparing for the Cultural Revolution af Jens Haaning (f. 1965) består af nye stedspecifikke værker og tidligere værker, som både giver en introduktion til Haanings kunstneriske praksis og går i korrespondance med konteksten Viborg Kunsthal. Udstillingen finder sted, dels i kunsthallen og dels i en nærliggende villa.

Kunsthallens hovedbygning

I Kunsthallens hovedbygning, (som før i tiden var modtagelse for åndsvagforsorgen), kan man opleve ni fotografier af psykisk syge mennesker, som poserer i deres dagligdags tøj, på samme måde som i modeller i modemagasiner.

På fotografierne er der en beskrivelse af, hvor personens tøj er købt og til hvilken pris. F.eks. er Ninas sorte bukser købt i Kvickly til 99 kr., og hendes læderstøvler har kostet 600 kr. hos Skoringen. Serien er en sjældent vist pendant til kunstnerens berømte fotos af indvandrere, der poserer på samme måde med en undertone af noget fremmed og udefinérbart.
 
Kunsthallens kunstnervilla

Der er i høj grad også noget ”unheimlich” over den ensomt og smukt beliggende villa fra 1950erne med ud-kig over søen. Villaen er i de 100 dage udstillingen varer afkoblet vand og strøm, og forsynes af store vand-tanke samt en el-generator, der er placeret i forhaven. Den brølende generator sørger for strøm til huset, som hvis det var en nødsituation.

Alle møbler er fjernet, så der kun hænger de oprindelige lamper tilbage. Pærerne er udskiftet med dagslys-pærer, der giver et hvidligt skær og oplyser den ellers dunkle villa, (der tidligere var overlægebolig). I de to stuer en suite samt i nogle af værelserne på første sal vises dokumentation fra kunstnerens tidligere værker, bl.a. Arabic Jokes. I køkkenet hænger værket Bagdad Time, bestående af et vægur, som viser den aktuelle tid i Irak.

Udstillingens titel refererer til Mao Tse-tungs kulturrevolution i Kina 1966.

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstråd
Statens Kunstråd

Sidst opdateret: 04.04.2014