Aneta Grzeszykowska: SELFIE

Aneta Grzeszykowska: Selfie #08, 2014. Pigment ink on cotton paper, 27x36 cm. Courtesy of Raster Gallery

7. februar - 3. maj 2015

"SELFIE" er den første soloudstilling i Skandinavien med den polske billedkunstner Aneta Grzeszykowska.

Udstillingen præsenterer fotografi og film, der set i retrospektiv forbinder værkerne Headache (2008), Negative Book (2012/2013), Selfie (2014) og Negative Process (2014).

Det seneste er et premiereværk, som er skabt i Danmark under Grzeszykowskas ophold på Riddergade AIR, Viborg Kunsthals kunstnerbolig.

Fotografi som metode og metafor

For Grzeszykowska er fotografi både en metode til og en metafor for identitetsskabelse. Hun bruger sig selv og sin egen krop i værker, der fremtræder som en slags intim dagbog, men også som en undersøgelse af det fotografiske medie.

Negative Book

I hendes fotoserie Negative Book (2012/13) bliver vi præsenteret for kunstneren i forskellige situationer; på bagsædet af en bil med sit barn, i en park hvor hun ser gennem sit kamera, eller mens hun poserer foran en beskuer i sit atelier. Alle værker er vist i negativ sort og hvid, og lader kunstnerens lysende hvide krop adskiller sig fra de andre personer i billedet.

I filmen Negative Process (2014) lader Grzeszykowska os komme bag scenen og viser os den afgørende og humoristiske sandhed om teknikken bag - kunstneren maler sit ansigt og sin krop sort foran spejlet i værkstedet, klar til at blive fotograferet.

Det performative element

Der er et stærkt performativt element i Negative Process, hvilket går igen i alle kunstnerens værker. Allerede i filmen Headache (2008) illustrerer Grzeszykowska smerte gennem en koreograferet dans af kropsdele.

I den nye fotoserie Selfie, bruger kunstneren skind fra grise til at modellere dele af sin krop, der derefter fotograferes. Fragmenterne af kvindekroppen er i virkeligheden dyreskind og hun fremstår derfor udelukkende som en repræsentation af sig selv.

At være sig selv og alligevel ikke, er et essentielt tema hos Grzeszykowska.

Fakta

Aneta Grzeszykowska (f. 1974) bor og arbejder i Warszawa. Hun er en af Polens mest berømte yngre kunstnere og hendes værker er bl.a. repræsenteret på  Salomon R. Guggenheim Museum i New York, Fotomuseum Winterthur i Schweiz og Museum of Modern Art i Warszawa.

I forbindelse med udstillingen udgives i samarbejde med Raster Gallery et katalog med kunstnerens seneste fotoserie, Selfie.

raster

 

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstfond

 

ambassade 

Sidst opdateret: 17.02.2015