Om udstillingen

I 2021 skabte billedkunstner Sophia Kalkau i samarbejde med digter Ursula Andkjær Olsen den anmelderroste og præmierede udstilling UNG SOM BLY til Rønnebæksholm, og to år før udstillingen CIRKELBRYDER til Den Sorte Diamant. I 2024 vil kunstnerne udvikle samarbejdet på Viborg Kunsthal med udstillingen MÅNE OP.

I MÅNE OP udvikler og udforsker billedkunstner Sophia Kalkau og digter Ursula Andkjær Olsen deres eksisterende (sam-)arbejde. Her fletter nye og gamle værker sig ind imellem hinanden og danner tråde, der løber gennem hovedfløjens seks udstillingsrum. Hvert rum er både sin egen enhed og del af det større narrativ. De har karakter af særegne visuelle og auditive total-installationer, der inviterer publikum ind i et abstrakt rum af drømmetydninger og tegn, der peger ind i nuet, ud i fremtiden – og ud i verden.

Udstillingen MÅNE OP omfatter abstrakte, geometriske skulpturer, fotografiske arbejder, video og tekster installeret som lyd, folietekster og håndmalede tekster. Den udfolder et spændingsfelt mellem drøm og virkelighed, abstraktion og genkendelighed med referencer til frugtbarhed, køn, erotik og transformation.
De seks installationsrum bærer hver deres egen titel – UDEN RØD LØBER, SØSTER LUKØJE, ANATOMISK MELANKOLI, NY METRONOM, MÅNE OP og BLÅ ZYGOTE – og ligger som perler på en snor i udstillingens labyrintiske forløb. På rejsen mødes publikum af dykkerklokker, store æg, dråber, sølvspyd – eller pipetter? – af opråb og hemmelighedsfulde henvendelser, der både vej- og vildleder gennem den intense og stofmættede udstilling.

Udstillingen MÅNE OP åbner torsdag den 16. maj 2024, kl. 19.00-21.00.