Om udstillingen

Værkets titel A&E er både en forkortelse for Adolf og Eva, men også for Adam og Eva, to grundlæggende helt forskellige par. Paul McCarthy optræder selv i værket som Adolf Hitler/Adam, mens skuespilleren Lilith Stangenberg spiller Eva Braun/Eva. Adolf er afbildet som indbegrebet af giftig, rovdyragtig maskulinitet, mens Eva både er elskeren, moderen og datteren.

I overordnet forstand ønsker Paul McCarthy gennem sin kunst at udfordre menneskets vante tankegang. Han skaber en hybrid parallelverden, der sætter et insisterende kritisk blik på den verden, vi lever i. Han konfronterer os med de komplekse mekanismer skabt af magt, politik, lyst og historie. Han indbyder til spørgsmål om verdens tilstand og om vores livsstil.

Ved at anvende det greb, som virtual reality tilbyder, giver udstillingen mulighed for at træde dybere ind i McCarthys univers, hvor galskab og morskab går hånd i hånd. Både lyd og billeder nærmest overmander os, når vi bliver konfronteret med menneskets vrangsider. Paul McCarthy pakker ikke sine budskaber ind og hans kunst fremtvinger stillingtagen og åbner for debat om samfundets tilstand. Han går lige til grænsen.

Om kunstneren
Paul McCarthy (f. 1945) anses bredt for at være en af de mest banebrydende, provokerende og indflydelsesrige moderne amerikanske kunstnere. I sine grænseoverskridende og til tider skræmmende, urovækkende og absurde værker blotter han de dystre sider af det amerikanske samfund, via ofte kontroversielle sammenstillinger af ikoniske personligheder og socialt tabubelagt opførsel.

I sine første værker søgte han at bryde begrænsningerne for maleri ved at bruge uortodokse materialer, såsom kropsvæsker og mad. Han er siden blevet kendt for sit ofte skelsættende arbejde i en række medier; fra performance, fotografering, film og video til skulptur, tegning og maleri – og nu også virtual reality.

VR-værket A&E får verdenspremieren i forbindelse med Danmarks største animationsfestival, Viborg Animation Festival på Viborg Kunsthal fredag d. 24. september kl. 11.00-17.00, der vil være gratis adgang hele dagen.

Værket er lavet i samarbejde med det internationale produktionsselskab KHORA Contemporary, Viborg Kunsthal og The Animation Workshop.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

Verdenspremiere på et nyt virtual reality værk af Paul McCarthy.

VR-udstilling på Viborg Kunsthal