Om udstillingen

Den første udstilling i The Sleepover er skabt af den svenske kunstner Andreas Emenius (f. 1973).

Med udgangspunkt i sit residency-ophold på Viborg Kunsthal i efteråret 2016 har Emenius skabt udstillingen Sticky Minds, Fluid Moves, der gentænker det traditionelle udstillingsformat og sætter fokus på kunsthallen som en institutionel form med stor fleksibilitet og åbenhed.

Emenius værker inviterer beskueren indenfor i en verden, hvor samarbejder med utraditionelle aktører er en selvfølge, og hvor kunst og popkultur kan forenes uden besvær. På udstillingen optræder morgenmadspakker og T-shirts på lige fod med oliemalerier, videoværker og skulpturer. Her nedbrydes hierarkier, højkultur møder lavkultur og det polerede møder det rå.

En del af værkerne skabes direkte i udstillingsrummet i perioden op til åbningen, ligesom udstillingen i løbet af udstillingsperioden forandres, værker placeres andre steder, enkelte værker kommer til og enkelte fjernes. Udstillingen aktiveres flere gange af kunstneren, første gang til åbningen, hvor Emenius i samarbejde med modeskaberen Henrik Vibskov vil udføre en musikalsk performance.

Emenius skaber således en udstilling i proces, en udstilling, hvis kendetegn er energi og bevægelse. En udstilling, der aldrig er statisk, men altid i forandring. Der produceres et rigt illustreret katalog i forbindelse med udstillingen.

Om kunstneren
Andreas Emenius har siden sin eksamen fra Central Saint Martins tiltrukket international opmærksomhed både i kunstverdenen og udenfor. Han er kendt for sine tværfaglige samarbejder, hvor han i det sidste år blandt andet har skabt tre musikvideoer - co directed by Åsa Riton - og scenedesign til Trentemøllers nye album og verdensturne. Nogle af skulpturerne brugt i videoen River in me kan ses på udstillingen Sticky Minds, Fluid Moves.

Emenius har endvidere arbejdet sammen med den danske modedesigner Henrik Vibskov om kunstprojekteterne The Fringe Projects og The Circular Series.

Emenius har udstillet på blandt andet Moderna Museet i Malmö; SCHUNCK Museum, Holland; Torrance Art Museum, Los Angeles; Gwangju Biennalen, Sydkorea; Liljevalchs, Stockholm og HEART Museum, Danmark. Emenius er desuden kurator og medstifter af Nordic Contemporary Gallery i Paris.

Fernisering torsdag den 16. marts 2017, kl. 19.00.

The Sleepover
I løbet af 2017 vil Viborg Kunsthal med projektet The Sleepover udvikle nye måder at tænke kunstinstitutioner og deres ressourcer på. Udgangspunktet er ophold i kunsthallens kunstnerbolig, hvor en række kunstnere og kuratorer har udviklet nye ideer og udstillingskoncepter. Resultatet bliver i løbet af 2017 tre udstillingsperioder, hvor kunsthallens ramme, udstillinger og netværksdannelse nytænkes.

Projektet The Sleepover er en del af Aarhus 2017.

Læs pressemeddelelse i forbindelse med udstillingen her.
Læs pressemeddelelse på engelsk her.