Om udstillingen

I udstillingen The Mullah Redux præsenterer den dansk-irakiske billedkunstner og filmskaber Masar Sohail og den dansk-tyrkiske billedkunstner og tegneserieskaber Halfdan Pisket en totalinstallation i Trappegalleriet på Viborg Kunsthal.

Udstillingen etablerer et univers i krydsfeltet mellem Sohails og Piskets respektive kunstneriske praksisser. I værket udspiller sig en fortælling i en nær fremtid om en skriftklog gadedrengs udvikling. Vi følger ham fra barnsben som kastebold mellem rettroende, bander og djævelske kræfter. Senere bliver han en besat mullah og leder af en lille hær, der bliver slået ned af en militær overmagt. Udstillingen handler om spændinger mellem øst og vest, men også om østens drømme om vesten og vestens drømme om østen.

The Mullah Redux foregår i et landskab plaget af krig og konflikter. Samtidig er handlingen en kærlighedshistorie svarende til Romeo og Julie, hvor familiernes indbyrdes kamp forhindrer de to elskendes forening. I værket bliver vi præsenteret for to forskellige kulturer, der bekæmper hinanden, alt imens deres krigere er draget til hinanden. En umulig kærlighed mellem en antropomorfisk Reaper Drone og en retskaffen mullah.

The Mullah Redux er anden del af et fortløbende samarbejde mellem de to danske billedkunstnere Masar Sohail og Halfdan Pisket. Første del The Mullah blev vist på Tranen fra oktober 2022 til marts 2023.

Samarbejde mellem tre institutioner

Udstillingen The Mullah Redux af Masar Sohail & Halfdan Pisket er den anden udstilling i det nyetablerede samarbejde mellem de tre institutioner Viborg Kunsthal, Viborg Animation Festival og Art Hub Copenhagen. Projektet er sat i værk ud fra et fælles ønske om at skabe synlighed og udvide kendskabet til aktuelle billedkunstnere hos nye målgrupper på tværs af landet.

I forbindelse med udstillingen faciliterer Viborg Kunsthal i samarbejde med Art Hub Copenhagen tirsdag den 27. september samtale og formidlingseventen Free Lunch. Her kan man møde Masar Sohail & Halfdan Pisket i en samtale om udstillingen. Åbner snart - Bestil billetter til arrangementet her.

Om kunstnerne

Masar Sohail (1982) er en dansk-irakisk billedkunstner og filmskaber, som bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2009 og står bag en række kunstfilm, som er blevet vist på blandt andet Kunsthalle Mannheim (DE), ARKEN (DK), Øregaard Museum (DK), 13. Dubai International Film Festival (AE) samt Göteborg International Film Festival (SE). I 2018 blev Sohails værk The Republic of T.M. (2016) udstillet på Kunstmuseum Bonn (DE), hvor den vandt Dorothea von Stetten Art Award. I 2020 indkøbet Statens Museum for Kunst et værk af Sohail, der nu indgår i deres permanente samling.

Masar Sohail arbejder med video, maleri og grafik og er optaget af spørgsmål om identitet og fremmedgørelse. Omdrejningspunktet er ofte sociale, kulturelle og ideologiske fællesskaber sat over for religion og natur. Med video og film som det primære medie udfordrer han de fremherskende politiske diskurser og søger at suspendere de fastlåste og fremmedgørende positioner, vi skaber, når vi kategoriserer hinanden. Hans værker har ofte et humoristisk og satirisk islæt og udfordrer forholdet mellem fiktion og virkelighed. De trækker ligeledes på genkendelige referencer fra populærkultur og subkulturer og spejler filmindustriens fremstillinger af maskulinitet, magt og begær.

Læs mere om Masar Sohail her.

Halfdan Pisket (f.1985) er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi med afgang i 2009. Han arbejder primært med tegneserie og illustration. Pisket har modtaget en lang række priser for sit grafiske arbejde, blandt andet den toneangivende Fauve de la Série ved tegneseriefestivallen i Angoulême i 2019. I 2015 modtog han Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat for sit arbejde med Dansker trilogien.

Læs mere om Halfdan Pisket her.

Fernisering

Udstillingen åbner onsdag den 23. august 2023, kl. 15.00-17.00 med velkomst og åbningstale ved Bodil Johanne Monrad, udstillingsleder på Viborg Kunsthal og Marie Braad Larsen, kurator ved Art Hub Copenhagen.

Udstilling vises i Trappegalleriet på Viborg Kunsthal 24.08.-22.10.2023 og er en del af et større samarbejde mellem Art Hub Copenhagen, Viborg Animation Festival og Viborg Kunsthal. (NB: Kunsthallen er lukket pga udstillingsskift 11.-21.9.2023) Læs mere om samarbejdet her.