Collage lavet af de to tidligere residenter Anne Fehres og Luke Conroy

Collage af Anne Fehres og Luke Conroy

Oplev kunsten

I sommeren 2019 var kunstnerne Anne Fehres og Luke Conroy en del af Viborg Kunsthals residencyprogram Riddergade AIR, hvor de arbejdede med deres projekt 'News From Home. Conroy og Fehres var på en opdagelsesrejse rundt i forskellige europæiske byer, hvor de med stor nysgerrighed dykkede ned i de enkelte byers lokale historie og skabte værker med udgangspunkt i både historiske og små, glemte fortællinger. De har udforsket Viborg ned i de helt små detaljer, de har bl.a. dykket ned i gamle arkivbøger og snakket med et utal af forskellige personligheder og mennesker med alverdens fortællinger om Viborg.

Deres opdagelser er blevet til 25 forskellige collage-værker med hver deres fortælling. Viborg Kunsthal har skabt et undervisningssæt med de 25 værker, som indeholder selve billedet, den engelske fortælling og en dansk oversættelse, samt et punkt med inspiration til undervisningen med forslag til, hvad værkerne og fortællingerne kan anvendes til i undervisningen.

Collageserien og fortællingerne fra Viborg er oplagte som udgangspunkt for en byvandring rundt i midtbyen. Her kan I komme ind på de store og små fortællinger, holde korte oplæg om faktuelle forhold eller jeres egne meddigtninger eller I kan skabe jeres egne værker på baggrund af jeres byvandring. Tag fx udgangspunkt i de små opgaver, som vi har formuleret i undervisningsmaterialet.

Praktiske oplysninger

Forløbstype:

Besøg på egen hånd

Målgruppe:

0.-10. klasse
Børn og unge med særlige behov

Varighed:

2 timer

Pris:

Dette forløb er gratis

Aktiviteter

Tag dine elever med på en byvandring i Viborg midtby, hvor I tager udgangspunkt i fortællingerne fra 'News from Home'. Hold selv oplæg og stil små opgaver på stedet eller lad børnene holde små korte oplæg, som de har forberedt hjemmefra. Vi foreslår en rute, der går fra:
Trappetorvet (Afholdshotellet)
Nytorv (Fru Mikkelsen, Sankt Kjeld)
Sortebrødre Kirke (Sortebrødre)
Latinerhaven (Søheste)
Domkirken (fx Henrik Gerner, Lag af tid, Sankt Kjeld)
Borgvold (Asani kvinderne, Billen er dum, Alger)
Viborg Kunsthal (Mosaikmur).

På den måde kan I komme omkring mange af postkort-collagerne og deres fortællinger.

Forberedelse

Forbered en rute, som I finder interessant. Tal om kunstprojektet, forbered små oplæg i små grupper.

Efterbehandling

Tal om collagerne - lav jeres egne collager eller skriv jeres egne fortællinger ud fra jeres oplevelser på byvandringen. 

Formål

Gennem undervisning og byvandring med udgangspunkt i kunstprojektet får eleverne mulighed for at dykke ned i interessant stedsspecifik kunst.  

Eleverne stifter bekendtskab med Viborgs lokalhistorie på en anderledes og interessant måde, hvilket også giver fine muligheder for at dykke ned i de historiske fortællinger og arbejde videre med disse. Eleverne får erfaring med collage-mediet og med afsæt i værkernes fortællinger kan de arbejde med deres egne fortællinger, som bl.a. kan komme til udtryk i billedcollager eller skrevne tekster.

Eksempler fra Fælles Mål:

Billedkunst: Eleven har viden om kulturelle normer og værdier.
Dansk: Eleven har viden om måder at vurdere tekster på i forhold til deres samtid. Eleven kan udtrykke en æstetisk teksts stemning.
Håndværk og design: Eleven har viden om præsentationsformer.
Samfundsfag: Eleven har viden om brug af kulturteknikker og digitale medier til formidling.

Bestilling og information

Bettina Hansen

Kunstformidler

Viborg Kunsthal
Riddergade 8
8800 Viborg

Tlf: 87873220
Portræt af Camilla Davidsen, kurator og formidlingsansvarlig

Camilla Davidsen (Barsel)

Kurator og formidler

Viborg Kunsthal
Riddergade 8
8800 Viborg

Tlf: 87873220