Om udstillingen

Den internationale videokunstner Shirin Neshat tilhører to kulturer: den iranske, som hun forlod som meget ung, og den amerikanske, der har dannet den fysiske ramme om hendes liv. Hendes nye værk, The Fury består af et virtual reality værk, der er produceret for Viborg Kunsthal i samarbejde med Khora Contemporary og The Animation Workshop. Værket præsenteres som en del af Viborg Animation Festival 2023.

The Fury er en kaotisk og fantastisk blanding af filmisk realtid, flashbacks og drømmesyn, hvor Neshat bruger musik og dans til at bearbejde og formidle hovedpersonens traume. Værket skildrer en iransk kvinde, der som besat danser en erotisk dans til smuk persisk musik i privatlivets fred i sin lille lejlighed og videre ud på gaderne i New York. Jo mere hun danser, jo mere falder hun i trance, som om der ikke er noget mellem hendes krop og musikken.

Værket udforsker, hvordan VR kan udvide og forstærke det karakteristiske eksotiske, betagende, og samtidig helt uafrysteligt billedsprog, der er kendetegnende for Neshats værker. Flere af Neshats filmiske værker indeholder et ønske om at inddrage beskueren både fysisk og emotionelt, og det nye VR-værk vil yderligere kunne bidrage til dette.

Om kunstneren

Shirin Neshat blev født i Iran i 1957 og rejste i 1973 til USA for at uddanne sig. Her afsluttede hun sin uddannelse med en MFA i kunst fra Berkeley University i Californien i 1983. Siden da har hun boet i New York. Neshat er i dag den mest anerkendte iranske kunstner på den internationale kunstscene. Hendes værker har aldrig har været vist i Iran, erklærer i den kvindelige tilstedeværelse i en mandsdomineret kultur. I hendes film og fotografier bliver det kvindelige blik et stærkt og farligt instrument til kommunikation. 

Læs mere om Shirin Neshat på

Gladstone Gallery her.

 

Udstillingen The Fury åbner torsdag den 21. september 2023, kl. 19.00-21.00. 

Download pressemeddelelse på dansk her.

Download press release here.