Mette Winckelmann: Belief and Superstition, 2013. Foto: David Stjernholm 2020

David Stjernholm 2020

Mette Winckelmann: Belief and Superstition, 2013.

Rundt om Viborg Kunsthal giver billedkunstneren Mette Winckelmanns 151 meter lange mosaikmur de besøgende en helt særlig oplevelse.

Muren skærmer for trafikken på Lille Sct. Mikkelsgade og Randersvej og indhyller Viborg Kunsthal i et fint mosaikmønster. Når man bevæger sig på flisegangen igennem haven vil man hurtig opdage et storslået ornament, der kan ændre fremtoning alt efter vind og vejr.

Murens udsmykning består af godt 34 tons betonfliser i grålige nuancer, der tilsammen udgør 211 mønstre udført af fliser i fem grå nuancer.  Mønstrene bruges traditionelt til patchworktæpper og refererer alle til tro, religion og menneskets evige søgen efter sandhed og svar.

Mette Winckelmann: Belief and Superstition, 2013. Foto: David Stjernholm 2020

David Stjernholm 2020

Inspiration

Mette Winckelmann har ladet sig inspirere af menneskets eksistentielle spørgsmål og søgen efter svar, samt taget udgangspunkt i stedets historie. Hun siger:

”Viborg er historisk set et samlingssted, både som handelsplads og bispesæde, og i jorden under kunsthallens have er der mange beviser på det: Arkæologerne har blandt andet fundet mange potteskår, som tyder på, at her har været pottemagerboder, og vi ved også, at haven i tidens løb er blevet brugt som gravplads og kirkegård.”

Viborgs historiske betydning har været afsæt for hendes værk:
 
”Derfor har jeg - med udgangspunkt i det fællesskab, der har udspillet sig i og omkring haven op gennem historien - valgt at arbejde med  mennesket, kroppen og håndens arbejde i forhold til menneskets tro, og konstante søgen efter svar: De mange forskellige mønstre i mosaikken har alle navne, der refererer til tro og overtro.”

Det ca. 500 kvadratmeter store kunstværk favner derved både stedets historie og laver en ny kunstnerisk ramme om Viborg Kunsthal.

Fakta

Patchwork-mosaikken på Viborg Kunsthals mur er 150 meter lang, 4,4 meter det højeste sted. 

Den består af 12.086 ”flisebrikker”, som er skåret ud af 30 x 30 cm standardfliser i fem grå nuancer, der i alt fylder 500 m2 og vejer ca. 34 tons.

Mosaikken består af 211 mønstre udført i fliser i fem grå nuancer.

Kunstværket til muren omkring Viborg Kunsthal er finansieret i et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Viborg Kommune.

Værket blev indviet den 30. november 2013.